Sådan ved du, om du har normalt blodsukker

Holder du styr på dit blodsukker, og hvad sker der, hvis værdien bliver for høj eller for lav? Et stabilt blodsukker er en nøgle til et godt helbred og vigtigere end mange tror. Et blodsukker der går op og ned betyder en øget belastning af kroppen. På længere sigt kan store blodsukkerudsving øge risikoen for at blive ramt af øjenskader, nyresvigt og hjerte-kar-sygdomme.

Blodsukkerbalance – Hvordan påvirker det os?

Blodsukker er kroppens energikilde og findes i blodet. For at vores celler skal kunne optage glukosen, er der brug for insulin, som er et hormon, der dannes i bugspytkirtlen. Når vi spiser, stiger blodsukkeret og falder senere igen, takket være at det reguleres af insulin. Når blodsukkerniveauet begynder at blive for lavt, aktiverer bugspytkirtlen et andet hormon (glukagon), som frigiver glukosen fra lagrene, så sukkeret er på et passende niveau til at forsyne kroppens væv. Alle mennesker har højt og lavt blodsukker i løbet af dagen. Når processen fungerer, som den skal, er der balance mellem, hvad vi spiser, og hvordan kroppen kan bruge energien.

På denne måde kan du holde styr på dit blodsukker

Vores kroppe er fantastiske maskiner. Vores hormoner er et smukt og komplekst orkester af triggere, signaler og budskaber, alle designet til at fungere i harmoni. Men ét hormon kan også kaste andre af sig, hvilket betyder, at organer, processer og kropssystemer ikke fungerer, som de skal. Et afbalanceret og normalt blodsukker er cirka mellem 4,0 til 6,0 mmol/L faste, og op til et maksimum på 8,7 mmol/L efter et måltid. Du kan holde øje med dit blodsukker med en blodsukkermåler.

Hvorfor er det vigtigt at have et normalt blodsukker?

Det enkle svar er, at et normalt blodsukker, der hverken er for højt eller for lavt, kan få dig til at have det bedre, få mere energi, holde din vægt og undgå helbredsproblemer senere i livet.

Højt blodsukker

Højt blodsukker, som også kaldes hyperglykæmi, er et forhøjet niveau af glukose i blodet sammenlignet med normalt blodsukker. Når blodsukkeret er for højt, bliver kroppen stresset. Du kan føle dig hyperaktiv og energisk, men i virkeligheden bruger du energi, som du ikke rigtig har. Der er mange grunde til, at blodsukkeret bliver for højt. Det kan fx skyldes utilstrækkelig diabetesbehandling med insulin, for stort fødeindtag af kulhydratrig mad og drikke, fysisk inaktivitet, akut sygdom, stress med mere.

Almindelige symptomer på højt blodsukker kan omfatte:

  • Øget tørst
  • Øget urinproduktion
  • Træthed
  • Hovedpine
  • Sløret syn

Det er meget vigtigt, at du i tide afhjælper en kraftig stigning i blodsukkeret. Hvis du har højt blodsukker i længere tid, kan der være risiko for at udvikle diabetes, som kan give problemer, hvis det ikke behandles. Forhøjet blodsukker eller diabetes kan langsomt skade kroppens blodkar og i sidste ende føre til hjerte-kar-sygdomme, nyresvigt, demens og en række andre alvorlige sygdomme.

Hvis du har mistanke om, at du har forhøjet blodsukker, bør du kontakte sundhedsvæsenet for en undersøgelse.

Lavt blodsukker

Lavt blodsukker, som også kaldes hypoglykæmi, betyder mangel på brændstof i kroppens forskellige organer. Lavt blodsukkerniveau betyder en tilstand, hvor blodsukkerniveauet er lavere end cirka 2-3,5 mmol/l. Når blodsukkeret bliver for lavt, skaber kroppen en modreaktion, hvor den forsøger at bringe blodsukkerværdien tilbage til normal. Mange kirtler i kroppen aktiveres og producerer hormoner som adrenalin og glukagon (stresshormoner), men også kortisol frigives. Symptomer på lavt blodsukker kaldes ofte insulinchok (lavt blodsukker). Hvordan symptomerne på lavt blodsukker ser ud, og ved hvilket blodsukkerniveau disse symptomer viser sig, er individuelt.

Almindelige symptomer på lavt blodsukker kan omfatte:

  • Træthed og kvalme
  • Svedning
  • Rystelser
  • Irritabilitet eller forvirring
  • Uro
  • Sult
  • Hjertebanken

Der er mange grunde til, at blodsukkeret bliver for lavt. Det kan fx skyldes for lidt madindtag, hård fysisk aktivitet, højt alkoholindtag (især på tom mave), stress, insulinindtag mm. Lavt blodsukker er ikke farligt, hvis det er forbigående, men kan føre til bevidstløshed, som kan give permanent hjerneskade, hvis det er alvorligt eller langvarigt.

Onlinezon AB
Rönnowsgatan 8c
252 25 Helsingborg SWEDEN
Sikker betaling med:
MobilePayVisa / MastercardDankort
Ekspreslevering med:
PostnordInstaboxBudbee
Følg os på de sociale medier og se opslag og seneste tilbud
Onlinezon AB
VAT: SE559020147001
Quicktest SverigeQuicktest FinlandQuicktest NorgeQuicktest BelgiumQuicktest Europe
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram