Vores glutentest giver dig svar
Det er ikke svært at tage en glutentest derhjemme. Stadig flere vælger at gøre det for at finde ud af, om der findes en anledning til at mistænke glutenintolerans. Med en glutentest er tanken, at du udelukker cøliaki, som sygdommen kaldes for. En test, som viser positivt, betyder ikke, at du har glutenintolerans. Det er dog en god anledning til at opsøge lægen og få en undersøgelse samt en videre udredning.
Et negativt resultat er med største sandsynlighed det samme som, at du ikke har glutenallergi. Derfor bør du finde frem til den rette årsag til symptomerne som f.eks. oppustet mave, diarré og træthed.
Start med at udelukke cøliaki
Når du tager testen for at se, om du har glutenintolerans, får du normalt et svar, sort på hvidt. En glutentest kan være en stor hjælp, da den detekterer de antistoffer, som din krop har skabt som en modreaktion på lige netop gluten. Men det er vigtigt at forstå, at der kræves mere end en test for at fastslå sygdommen cøliaki. Se derfor glutentesten som et redskab for at udelukke glutenintolerans og ikke det modsatte.
Konstateret glutenintolerans, men et negativt resultat
Det er vigtigt at være klar over, at man skal tage en glutentest, når man stadig spiser produkter med gluten. Hvis du allerede har fået glutenintolerans konstateret af en læge og nu vil dobbelttjekke med en hjemmetest, så kan du få et forkert svar, hvis du allerede har påbegyndt indtagelse af en glutenfri kost. For mange er det bedre at starte med en hjemmetest, når mistanken om overfølsomhed overfor gluten først er dukket op. Hvis resultatet er positivt, anbefales det at gå videre og få hjælp af en specialist, som kan tage nye tests og desuden til forskel kan ordinere en diæt.
Hvornår skal man tage en glutentest?
Det er langt fra alle, som ligger i risikozonen for glutenintolerans. Hvis du føler, at din mave bliver oppustet, når du spiser brød, så er det ikke det samme, som ikke at kunne tåle gluten. Men hvis der findes cøliaki i familien, er risikoen større. Så kan symptomer som sart mave i kombination med blærer i munden og på kroppen være en god anledning til at blive testet for glutenintolerans. Man kan tage en test for at se, om man har anlæg for det, som de med cøliaki har. Et positivt svar på testen er dog ikke det samme som, at man har glutenintolerans. Det betyder bare, at risikoen for det, er større.
Sådan fungerer en hjemmetest
Med en hjemmetest for gluten kan man på nogle minutter få at vide, om der findes antistoffer mod vævstransglutaminase i blodet. Hvis der gør det, så findes der anledning til at gå videre med yderligere undersøgelser for at se, om du har cøliaki. Hvis der ikke findes nogle antistoffer af denne slags i blodet, får du et negativt resultat, og så er det højst usandsynligt, at du har glutenintolerans. Hvis testen opdager specifikke antistoffer, viser testen positivt.
Med en glutenfri diæt vil niveauet for vævstransglutaminase antistoffer synke. Efter nogle uger med glutenfri diæt, så kan de helt forsvinde fra blodet. Derfor kan man få et negativt resultat med en glutentest, selv om man faktisk har cøliaki.
Der følger en udførlig brugsanvisning med testen. Det er ikke svært at stikke sig, og det gør ikke ondt. Følg instruktionerne for at sikre dig, at testen udføres rigtigt.
Hvordan skal du anvende testresultatet?
En glutentest til hjemmebrug skal ses som et hjælpemiddel til diagnosticering af cøliaki. Den endelige diagnose må stilles af lægen. Hvis du oplever symptomer og får et negativt resultat, bør du gå videre og forsøge at finde ud af, hvorfor du har de problemer, som du oplever. Der findes andre sygdomstilstande, som kan forårsage symptomer, der minder om dem, som opstår ved glutenintolerans.
Find ud af, om du eventuelt har glutenintolerans og opsøg en læge, hvis testen giver dig et positivt resultat. Bestil din glutentest hos os idag og få det hurtigt hjem i postkassen.